Biografie

Ken ik Bernd niet ergens van?
Dat zou zomaar kunnen. Bernd van den Bos is muzikaal begeleider van grote artiesten uit de kleinkunstwereld, onder wie Simone Kleinsma en Brigitte Kaandorp. Hij begeleidde ook onder anderen André van Duin, Paul de Leeuw, Pia Douwes en Jenny Arean, in het theater en op tv. Een jongensdroom die uitkwam. Verder was hij te horen en zien in bekende musicals en tv-producties, waaronder Sonneveld de Musical, Beauty and the Beast, X-Factor, Koffietijd en RTL Late Night. Het nummer Wonderlijk, dat hij voor Simone Kleinsma schreef, werd in 2017 genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs.

Bernd als pianist
Van jazz tot klassiek en van kleinkunst tot pop: Bernd weet in elk genre de juiste toon aan te slaan. Op het Utrechts Conservatorium was hij al mateloos geboeid door klassieke én lichte muziek. Bernds spel is lyrisch, met veel omlijstingen, en aan zijn klank en harmonieën is duidelijk te horen dat hij klassiek georiënteerd is. Ook speelt verrassing een grote rol in zijn spel. Denk aan akkoordprogressies die niet voor de hand liggen, of een humoristische improvisatie in klassieke-muziekstijl. Zijn inspiratiebronnen: de muzikale alleseter Louis van Dijk, de inspirerende begeleider Cor Bakker en de ‘Tom & Jerry’-achtig spelende pianovirtuoos Lang Lang. En de topsportmentaliteit van Ajax, om maar even van compositie naar competitie te gaan.


Bernd als bandleider
Als bandleider zorgt Bernd ervoor dat de muzikale ondersteuning staat als een huis. De samenwerking met artiesten en collega-muzikanten is daarbij voor hem minstens zo belangrijk als de muziek. Een greep uit zijn recente projecten: het tv-programma Klassiekers met Kleinsma en de theatertour Gedeelde smart met Brigitte Kaandorp en Jenny Arean – die samen tot op de millimeter zoekt naar het juiste tempo en de mooiste dynamiek. Voor een muzikale topprestatie moet je ‘samen ademen’, vindt Bernd. Hoe vaak je een nummer ook speelt en hoe verschillend elke uitvoering ook net weer is: je doet het altijd samen. Dat blijft magisch.

Bernd als songwriter
De liedjes die Bernd schrijft zijn net als zijn spel: lyrisch, verrassend en vaak een tikkie humoristisch. Maar zijn werk als songwriter heeft één streepje voor op zijn werk als pianist: soms laten luisteraars weten dat zo’n nummer een bijzondere betekenis voor hem of haar heeft. Een groter compliment bestaat niet. Spelen en schrijven horen voor Bernd bij elkaar, en de nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs sterkte hem in het idee dat hij daarmee op de goede weg is. Of hij nou zoekt naar de lach – met zijn Sinterklaassingle Specularisatie, bijvoorbeeld –of een mooie herinnering beschrijft, zoals in Wonderlijk: Bernd wil nummers schrijven waarvan mensen áán gaan staan. Muziek die mensen raakt, dus. En ja, dat klinkt op piano gelukkig minder cliché dan in tekst.